ⓒMihaela Dan - Cabinet Individual de Psihologie | 2024
Știrile din ultima perioadă cu privire la cazurile de violență domestică din societatea românească sunt greu de trecut cu vederea. A fi martori indirecți la aceste întâmplări le poate aduce pe unele femei mai aproape de propria istorie personală cu durerea provocată de abuz.
Un trigger este ceva care declanșează o reacție automată sau semnificativă: un sunet, o imagine, un loc, un eveniment, o persoană sau un cuvânt, un miros anume.
2. Revino în prezent și reamintește-ți că ești în siguranță
Concentrează-te pe simțuri:
3. Mișcă-ți corpul
Când un trigger declanșează o amintire traumatică, corpul reacționează ca și cum pericolul e real. Mușchii se tensionează, respirația se scurtează, sistemul nervos intră în alertă. Mișcarea ajută corpul să elibereze energia blocată și să revină la o stare de calm și siguranță.
Ai dreptul să alegi la ce fel de conținut te expui pe rețelele de socializare:
5. Acceptă emoțiile care vin din partea ta rănită și privește această parte din tine cu compasiune și răbdare
Frica, furia, neputința sau tristețea sunt reacții firești ale unei părți din tine care încă are nevoie de grijă. Această parte din tine a fost rănită și are nevoie de blândețe, nu de judecată. Oferă-ți un răgaz și spune-i acestei părți din tine ceea ce ar fi avut nevoie să audă în momentele dificile. Ce poți învăța de la această parte din tine, cum poți avea grijă de ea atunci când îți cere ajutorul?
6. Vorbește cu cineva de încredere sau cere ajutor specializat
Uneori, simplul fapt de a povesti cuiva ce simți – un prieten apropiat, o persoană care te ascultă fără să judece – poate aduce o ușurare imensă. Când pui în cuvinte ce trăiești, emoțiile nu mai rămân blocate în interior, iar durerea devine mai ușor de purtat.
Dacă simți că ai nevoie de mai mult sprijin, dacă partea rănită din tine cere vindecare profundă, poți apela la un specialist în sănătate mintală. A cere ajutor nu este un semn de slăbiciune, ci un act de curaj și grijă față de tine.
Aceste recomandări nu înlocuiesc sprijinul oferit în ședințele de consiliere sau psihoterapie. Dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor, nu ezita să ceri suportul unui specialist. Ceea ce nu pot oferi prin această postare este relația suportivă, de încredere pe care o poți forma cu terapeutul potrivit pentru tine.
Ai grijă atât de tine cea care ai suferit în trecut, de tine, cea care își amintește de această durere, dar și de tine, cea care a făcut și face pași spre mai bine.