08 iulie 2024

Flexibilitatea psihologică și reziliența

Articole din această categorie:

Sălciile sunt cunoscute pentru flexibilitatea lor. Sunt arbori rezilienți, care reușesc să treacă peste furtuni cu acceptare, aplecându-se odată cu bătaia vântului, fără ca trunchiul lor să se rupă. Poate că în înțelepciunea lor, știu că a sta nemișcat și blocat în același mod de a acționa nu este întotdeauna cea mai bună strategie în fața adversității.

Flexibilitatea psihologică este definită ca abilitatea de a accepta propriile emoții, făcând în același timp pași spre obiectivul dorit, fără a evita experiența negativă.
 
Cum poate arăta asta în viața ta?
a fi dispus să experimentezi și emoții mai puțin plăcute, atunci când pleci spre îndeplinirea unui obiectiv sau atunci când apar situații neprevăzute în viața ta;
a fi deschis să observi ceea ce gândești și simți în prezent;
a încerca metode diferite de a ajunge la obiectivul dorit, în acord cu propriile valori;
a fi dispus să privești lucrurile sau chiar pe tine însuți dintr-o altă perspectivă;
a alege să reacționezi altfel la o situație încărcată emoțional care reapare în viața ta;
“a-ți alege bătăliile”, a lăsa loc de negociere în relațiile cu ceilalți, atâta timp cât acțiunile tale nu încalcă propriile valori și nevoi.

 

A răspunde în aceleași moduri neproductive la situaţiile problematice din viață nu face decât să accentueze suferința prin care trecem. Flexibilitatea se antrenează și ne poate ajuta să înțelegem că nu tot ceea ce este nou, inconfortabil sau neprevăzut în viața noastră este și insurmontabil. Chiar dacă nu putem nega sau schimba evenimentul în sine, putem totuși alege modul în care acționăm mai departe.
 
Principalul obstacol nu este întotdeauna furtuna, ci felul în care alegem să tratăm cu deschidere modul în care o experimentăm. Învățând de la sălcii, putem rămâne ancorați în propriile valori și principii, conectați la propriile obiective, dar să ne lăsăm totuși trunchiul flexibil în bătaia vântului, simțind furtuna, dar necontopindu-ne cu ea.