23 octombrie 2024

Travaliul de doliu - ce înseamnă pierderea și moartea

Articole din această categorie:

Viața noastră este inevitabil marcată de pierdere și căutarea sensului. Unele pierderi, precum moartea unei persoane dragi sau a unui animal de companie sunt foarte dureroase și ne supun poate uneia dintre cele mai mari provocări existențiale: a sta față în față cu neființa, “a privi soarele în față”, așa cum se exprimă Irvin Yalom în cartea sa cu același nume, în care explorează confruntarea cu ideea morții.
 
Travaliul de doliu vine în întâmpinarea nevoii profund umane de semnificare și integrare a pierderii. El poate fi evitat, amânat, dar nu fără consecințe pe termen lung asupra echilibrului emoțional.
 
De-a lungul vieții experimentăm multe alte pierderi care pot aduce după sine sentimente la fel de profunde de furie, tristețe, neajutorare. Chiar dacă aceste pierderi nu sunt legate de moartea fizică, ele marchează totuși o moarte simbolică: cea a sinelui, a așteptărilor și viselor proiectate în viitor, a unor relații semnificative, a sentimentului de siguranță, a iluziilor care ne ajută să continuam să supraviețuim durerii emoționale într-un mod cu sens.
 
Astfel, travaliu de doliu poate fi făcut și pentru:
  • Viața pe care credeai că o vei trăi la o anumită vârstă
  • Iluzia că partenerul se va schimba
  • Un loc de muncă
  • Imaginea ideală a unui părinte sau a partenerului de cuplu
  • Persoana care erai înainte de un eveniment traumatic
  • Relațiile de cuplu sau de prietenie încheiate
  • Comunitatea în care ai locuit
  • Starea de sănătate
  • Copilăria fericită pe care nu ai avut-o
  • Un vis pe care nu l-ai putut îndeplini
  • Iluzia că partenerul se va schimba
 
Aceste pierderi pot declanșa și susține simptomatologia de tip depresiv și comportamentele adictive, mai ales când ele nu sunt recunoscute și validate de către noi înșine și de către ceilalți.
 
Ce poți face ca să treci mai ușor prin experiența pierderii?
 

🤍 Acceptă emoțiile care vin odată cu pierderea

🤍 Oferă-ți timp și creează un spațiu sigur în casă/ în natură, în care să îți dai voie să simți și să exprimi aceste emoții

🤍 Priotizează rutinele de somn și alimentație, menține un program simplu și previzibil

🤍 Vorbește cu persoanele în care ai încredere și cere-le suportul sau apelează la consilierea psihologică

 

🤍 Ia lucrurile pas cu pas, nu încerca să grăbești vindecarea, ai răbdare cu tine.

 

Prin urmare, este important să oferim atenție și acestui tip de pierderi din viața noastră și să facem travaliul de doliu necesar. A accepta că este nevoie de doliu și pentru pierderile care nu implică o moarte fizică înseamnă a ne oferi spațiul necesar de a ne vindeca, de a merge mai departe, poate cu un sens nou sau mai bogat la purtător.