10 iunie 2024

Singurătate versus solitudine

Articole din această categorie:

Suntem la un click, un apel, un mesaj, un video call distanță, dar este această distanță atât de ușor de străbătut? Singurătatea încă ne dorește compania- ea este o experiență pe care cu toții am trăit-o la un moment dat, într-o anumită măsură.

Dacă vorbim despre singurătatea emoțională, aceasta este influențată mai degrabă de profunzimea relațiilor și a interacțiunilor cu cei din jur, decât de numărul persoanelor cu care luăm contact. Nu este suficient să fim înconjurați de oameni - este de asemenea important a putea împărtăși propriile experiențe, a comunica cine suntem și a fi acceptați și susținuți așa cum suntem, a aparține. Când omul șoptește “Sunt singur”, ecoul singurătății emoționale îi răspunde “Vreau să fiu văzut”.

Pe de altă parte, avem nevoie și de timp cu noi înșine, pentru a ne conecta la nevoile proprii, a ne reîncărca bateriile, a reflecta la cine suntem și la modul în care putem continua să creștem, a explora și îmbrățișa propria complexitate și autenticitate.

Mai jos poți regăsi câteva diferențe dintre singurătate și solitudine:

 

  • Singurătatea presupune a nu te simți susținut din punct de vedere emoțional sau a nu avea destule legături sociale satisfăcătoare
  • Solitudinea presupune a petrece timp singur, fără a simți nevoia de a fi înconjurat de ceilalți.

 

  • Singurătatea este asociată cu dispoziția tristă, depresivă
  • Solitudinea este asociată cu starea de bine şi relaxarea

 

  • Singurătatea reflectă lipsa percepută a conectării emoționale cu ceilalți
  • Solitudinea ajută la conectarea cu sine, cu propriile emoții și nevoi

 

  • Singurătatea afectează negativ starea de sănătate psihică și fizică
  • Solitudinea stimulează cunoașterea de sine și creativitatea.

 

Atât singurătatea cât și solitudinea sunt experiențe care se pot dovedi valoroase în procesul de creștere personală. De-a lungul vieții le experimentăm inevitabil pe amândouă, încercând să găsim echilibrul propriu între nevoia de a fi alături de ceilalți și cea de a fi alături de noi înșine, între dorința de a fi văzuți și cea de ne privi în oglindă, între nevoia de a fi susținuți și cea de a ne ține singuri de mână.