10 iulie 2024

4 motive pentru care și adulții au nevoie să se joace

Articole din această categorie:

În viețile noastre agitate, pline de responsabilități și stres cotidian, jocul este adesea văzut ca o activitate rezervată copiilor. Totuși, cercetările arată că jocul aduce numeroase beneficii și adulților, fiind esențial pentru o viață psihică sănătoasă.

Ce se întâmplă așadar când te joci?

1. Îți dai voie să fii spontan/ă

Activitățile spontane aduc bucurie și entuziasm, ajutându-ne să ne reamintim plăcerea de a trăi momentul și de a ne bucura de lucrurile mici din viață. Prin joc, te poți deconecta de rutinele zilnice bucurându-te de momentul prezent. De asemenea, jocurile ne învață să fim flexibili în fața neprevăzutului și să ne adaptăm rapid la situații noi.

2. Îți dai voie să fii autentic/ă

Jocul oferă un mediu sigur în care îți poți exprima adevărata personalitate, fără teama de a fi judecat/ă. Devine astfel mai ușor să pui în acțiune părți din tine pe care te temi să le dezvălui celorlalți în viața de zi cu zi dar și să te implici mai deschis în relațiile cu ceilalți. Jucându-ne, ne permitem să fim mai vulnerabili.

3. Ești mai aproape de ceilalți

Jocurile ne aduc împreună. Participarea la jocuri de echipă ajută la crearea unui sentiment de apartenență și la creșterea conexiunii emoționale cu ceilalți, prin împărtășirea unei experiențe comune. Jocurile sociale necesită interacțiune și cooperare, provocându-ți abilitățile de comunicare.

4. Devii mai creativ/ă

Jocul iți oferă libertatea lui ce-ar fi dacă și oportunitatea de a greși, fără teama consecințelor. Jocul este un teren sigur pentru explorare și experimentare, pentru a testa noi modalități de gândire și acțiune, iar copiii profită din plin de aceste oportunități.

Jocul poate lua forme diferite pentru fiecare dintre noi dar beneficiile acestuia pentru sănătatea mentală sunt de netăgăduit. A te juca este vital și nu înseamnă numai a evada din cotidian și din realitate, ci și a te antrena pentru viață, a te antrena pentru a reintra altfel în cotidian, poate odihnit/ă, poate puțin schimbat/ă, poate pur și simplu mai relaxat/ă.

David Hockney spunea că oamenii tind să uite că jocul este o activitate serioasă așa că din timp în timp, nu uita să onorezi această obligație față de tine însăți/însuți.