Evaluarea Națională este una dintre cele mai importante etape din viața unui adolescent. Deși pare un simplu examen, pentru mulți copii este o sursă majoră
Mesajele duble primite în copilărie de la părinți creează o stare profundă de confuzie emoțională pentru viitorii adulți. Atunci când cuvintele și comportamentele părinților nu
Știrile din ultima perioadă cu privire la cazurile de violență domestică din societatea românească sunt greu de trecut cu vederea. A fi martori indirecți la

ⓒMihaela Dan - Cabinet Individual de Psihologie | 2024

 

 

Citește mai multe articole:

Articole din această categorie:

Articole din această categorie:

person standing near table
12 mai 2025

Cum poți să ai grijă de tine în perioada alegerilor prezidențiale

Articole din această categorie:

Traversăm cu toții perioada alegerilor prezidențiale și fiecare o gestionează în felul său, ghidați de propriile temeri, convingeri şi dorințe.
 
Astfel, ne găsim în fața unui mare necunoscut, așteptând și încercând să anticipăm rezultatele și consecințele acestora pe plan social, economic și personal. În general, aceste perioade sunt marcate de teamă, anxietate, sentimente de neajutorare și lipsă de control.
Din cauza acestui fundal social încărcat de tensiune, sănătatea ta mentală poate fi afectată în mod real.
 
Iată câteva lucruri la care poți fi atent:
 

1. Recunoaște ce simți

Permite-ți să observi emoțiile tale, fără să le judeci. Îngrijorarea, frustrarea, teama sunt reacții normale în acest context.

2. Limitează expunerea la știri

E important să fii informat, dar a fi expus constant la tot felul de informații poate amplifica anxietatea. Alege momente clare din zi în care să te informezi.

3. Ancorează-te în prezent

Plimbă-te, meditează, implică-te în activități care te readuc în prezent și te pun în contact cu nevoile tale. Nu neglija orele de somn și alimentația.

4. Stabilește limite clare

E în regulă să refuzi discuțiile și dezbaterile pe teme politice dacă simți că nu îți fac bine. Ai dreptul să îți protejezi spațiul interior.

 

5. Vorbește cu cineva de încredere

Fie că e vorba de discuții cu prietenii sau cu un terapeut, exprimarea îngrijorărilor tale poate aduce multă ușurare.

6. Reamintește-ți ce poți controla

Stă în puterea ta să votezi în mod informat și asumat, să îți exprimi valorile și opțiunile personale. Întoarce-ți apoi atenția spre ceea ce îți aduce echilibru.

 
Opreşte-te câteva minute și întreabă-te: ce anume stă în puterea mea în aceste săptămâni și cum mă pot asigura că am grijă nu numai de viitorul țării noastre, dar și de mine însumi?