24 iulie 2024

De ce este atât de greu să mă schimb?

Articole din această categorie:

Atunci când vechile credințe și tipare de comportament devin disfuncționale și ne afectează alegerile și viața de zi cu zi, apare nevoia unei schimbări. De ce este totuși atât de greu să:

...să înveți să ai grijă de tine?

Atunci când ai fost obișnuit/ă să fii mai atent/ă la anticiparea și satisfacerea nevoilor celorlalți, poate deveni dificil să îți prioritizezi bunăstarea. Această schimbare poate declanșa sentimente de vinovăție pe care este important să le investighezi și resemnifici, singur sau cu ajutorul psihoterapiei.

...să fii mai blând/ă cu tine?

Atunci când majoritatea vieții ai fost obișnuit/ă să preiei vocea critică a celorlalți și să te judeci sau să te autosabotezi setându-ți standarde nerealiste, poate fi dificil să te oprești brusc din acest obicei de a fi propriul bully. Este nevoie de timp pentru a învăța să te accepți.

...să înveți să ai încredere în ceilalți?

Atunci când ai trăit experiențe dureroase în relațiile cu ceilalți, poate fi dificil să îți dai voie să fii din nou vulnerabil/ă și autentic/ă. Alegi astfel să rămâi în gardă sau să te ții la distanță, pentru a te pune la adăpost în fața altor dezamăgiri.

...să te bucuri de relațiile sănătoase din viața ta?

Poate părea că acestea sunt prea frumoase ca să fie adevărate. Riști să "contaminezi" relațiile prezente cu temerile și tiparele de comportament dobândite în relațiile anterioare, încercând să previi sau să repari evenimente care au avut deja loc, lucruri care au fost deja simțite, dar nu complet integrate.

De ce este atât de greu să aleg diferit după ce atâta timp am ales într-un anumit fel?

Pentru că mintea ta a mers pe aceste căi de numeroase ori și a format cărări bine bătătorite care te ajută să te orientezi spre tine, spre lume și spre viață într-un mod particular. De aceea, schimbarea necesită timp și autocompasiune.

Evenimentele adverse sau traumatice ne pot distorsiona imaginea despre sine și despre lume. Se formează astfel tipare specifice de a gândi și simți care sunt greu de modificat de pe o zi pe alta, oricât de mult ne-am dori acest lucru.
 
De aceea a învăța să funcționezi și altfel necesită efort și răbdare cu tine și mai ales auto-compasiune în momentele dificile în care devine tentant să apelezi la vechile “căi familiare” pe care mintea ta le străbate atât de ușor.
 

Începe ușor.

Oferă-ți timp și răbdare.

Celebrează fiecare reușită.

Odihnește-te când simți nevoia.

Dar continuă.

Ești pe drumul cel bun.