10 iulie 2024

Despre puterea empatiei în psihoterapie

Articole din această categorie:

"Este necesar ca un psihoterapeut să fi trecut prin aceleași experiențe de viață ca și mine ca să mă poată înţelege şi ajuta?"

Răspunsul este nu. Dar de ce?

Bineînțeles că poate fi mai ușor să înțelegem pe cineva atunci când am trecut prin situații similare, dar aceasta nu este o condiție obligatorie pentru ca un specialist în sănătate mentală să îți ofere suportul de care ai nevoie.

Tocmai aici intervine partea valoroasă a interacțiunii umane și anume EMPATIA, care ne ne ajută să să ne punem în pielea cuiva, chiar și atunci când nu avem în istoricul nostru personal de viață o situație similară.

Psihoterapeuții au curiozitatea și atenția față de întreg spectrul emoțiilor și experiențelor umane, dar au dobândit de-a lungul formării profesionale și cunoștințele necesare despre diversele problematici ale clienților. Fără ca el să fi trăit vreodată ceea ce tu experimentezi în prezent, psihoterapeutul poate să înțeleagă totuși ceea ce simți, ascultându-te cu răbdare.

Nicio altă persoană nu va putea să înțeleagă și să experimenteze exact aceleași lucruri ca și tine, chiar și trăind situații identice de viață. Fiecare individ trăiește și integrează evenimentele din viața sa într-un mod particular. Ceea ce ne aduce laolaltă intr-o relație suportivă și hrănitoare sunt mai degrabă efortul și dorința de a înțelege universul interior al celuilalt.

Nu trebuie să cauți luni de zile până găsești un specialist cu aceeași experiență de viață ca și tine, este de ajuns să găsești un însoțitor competent și empatic cu care să rezonezi.