ⓒMihaela Dan - Cabinet Individual de Psihologie | 2024
Acestea sunt doar câteva exemple despre modul în care exprimarea emoțiilor poate fi dezaprobată și inhibată în cadrul familial. În aceste cazuri, membrii familiei nu sunt conectați la propriile emoții, evitând prelucrarea sau exprimarea afectelor neplăcute.
Leigh McCullough descrie termenul de fobie afectivă, care se referă la teama asociată cu trăirea şi exprimarea emoţiilor.
Fobia afectivă - o moștenire transgenerațională?
Această teamă de emoții se poate transmite de la o generație la alta. Un părinte care se simte neputincios în fața propriilor emoții va avea dificultăți în a tolera exprimarea acestor emoții la propriul copil. Copilul învaţă repede că, pentru a evita pedeapsa sau pentru a fi iubit, el trebuie să nu exprime (şi dacă este posibil, nici măcar să simtă) afecte precum furia, tristeţea sau entuziasmul.
Adulții care nu au avut în copilărie un model sănătos de exprimare a propriilor emoții:
Atunci când nu suntem antrenați să intrăm și să rămânem în contact cu ceea ce simţim:
Nicio emoţie nu este ruşinoasă, toate emoţiile servesc unui singur scop: acela de a ne trăi pe noi înșine pe deplin, fiind cât mai conştienți de propriile nevoi.
A explora şi a sta cu propriile emoţii, a înţelege mesajul pe care acestea încearcă să ţi-l transmită este primul pas spre a accepta că este normal să simți, este în regulă să exprimi ceea ce simți.