24 iulie 2024

Cum îți poți vindeca rănile emoționale în propriul ritm

Articole din această categorie:

"Aș vrea să încep psihoterapia personală, dar mă tem că voi răscoli răni cărora nu le voi putea face față."
 
Și e în regulă.
 
Când ne gândim la experiențele dureroase de viață, mintea poate fi un loc înspăimântător. Uneori pare că întunericul din aceasta este foarte vast și, odată ce am pătruns în el, ne temem să nu rămânem blocați în spirala emoțiilor neplăcute, incapabili să ne găsim drumul înapoi spre speranță.
 
Tocmai de aceea poți să cobori în adâncurile minții însoțit/ă de cineva care înțelege cum funcționează (şi doare) 𝑖̂𝑛𝑡𝑢𝑛𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑙 tău, ajutându-te în același timp să devii mai conștient/ă de 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑛𝑎 din tine.
 
Oricât ne-am dori ca problemele emoționale să aibă o rezolvare rapidă și ușoară, realitatea este că a vorbi despre acestea implică un anumit grad de disconfort. Este firesc să ai nevoie să te simți în siguranță, mai ales în momentele în care vorbești despre vulnerabilitățile proprii. De aceea, relația de încredere cu psihoterapeutul este esențială - aceasta te va ajuta să explorezi părțile cele mai sensibile din experiența ta de viață, într-un cadru de acceptare și susținere.
 
Nu trebuie să începi să lucrezi asupra celor mai dificile problematici cu care vii în terapie încă din primele ședințe. Poți reveni la explorarea acestora alături de psihoterapeutul tău, odată ce te simți mai confortabil și capabil/ă să gestionezi emoțiile dureroase. Așadar, poți coborî spre tine însuți în propriul ritm, utilizând abilitățile și resursele anterior antrenate în psihoterapie.
 
O astfel de coborâre provocatoare va aduce la lumină atât părțile dureroase care au nevoie de îngrijire cât și părțile autentice şi creative din tine.
 
Ce poți face:
  • Găsește un psihoterapeut empatic cu care să rezonezi, cu care să dezvolți o relație de încredere și acceptare, care îți va permite să vorbești despre lucrurile importante pentru tine, fără a te simți judecat.
  • Fii blând/ă cu tine - ține cont de faptul că ai făcut deja alegerea conștientă de a avea grijă de tine și depui eforturi pentru a înțelege si procesa propriile emoții. 
  • Vorbește cu psihoterapeutul tău - Primele ședințe pot fi în special dificil de procesat din punct de vedere emoțional, ele te pot pune în contact cu gânduri, emoții pe care le-ai reprimat pentru o lungă perioadă de timp. Aducerea lor la lumină și apoi integrarea lor într-o poveste de viață cu sens este provocatoare și solicitantă. De aceea, poți comunica cu psihoterapeutul tău despre provocările emoționale care apar odată cu începerea procesului de autocunoaștere. Rolul lui este tocmai aceasta, de a te însoți pe drumul tău spre schimbare, cu tot cu obstacolele sale. 
  • Oferă timp procesului și oferă-ți timp ție - Deși auto explorarea poate semăna mult cu o “coborâre în propriul infern”, de cele mai multe ori, se întâmplă ca la baza treptelor, să găsești părți valoroase din tine.